Reklama
  • Poniedziałek, 2 grudnia 2013 (11:05)

    Zespół Stopy Cukrzycowej: Jak leczyć

Jeżeli podejrzewasz, że możesz mieć ZSC natychmiast zgłoś się do specjalisty diabetologa. Gdyby kolejka była zbyt długa, udaj się do lekarza pierwszego kontaktu.

Na Państwa życzenie rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Waldemarem Karnaflem, który jest diabetologiem, kierownikiem Katedry oraz Kliniki Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. To także ceniony ekspert programu „Zdrowa ONA”.

Reklama

Kto może zachorować na ZSC?

Zespół Stopy Cukrzycowej to jedno z najpoważniejszych powikłań u osób cierpiących na cukrzycę. Podstawowym czynnikiem ryzyka jest długotrwała, źle leczona choroba. Nie oznacza to jednak, że poziom cukru w normie stanowi ochronę przed pojawieniem się ZSC. Ryzyko tego powikłania jest również wtedy, gdy u osoby chorej powstają rany na stopach, np. w wyniku źle dopasowanego obuwia. Innym czynnikiem jest moczenie stóp w gorącej wodzie lub ich odmrożenie oraz nieodpowiednio obcinane paznokcie.

Na czym polega ta choroba i jakie są jej typowe objawy?

ZSC może objawiać się jako owrzodzenie, infekcja (stan zapalny), a czasami również destrukcja tkanek głębokich (np. kości), która zlokalizowana jest u chorego na cukrzycę w obrębie stopy (poniżej kostki). Jest wynikiem neuropatii i/lub niedokrwienia stóp. Charakterystyczny jest m.in. ból w obrębie stóp, osłabienie kończyn, skurcze mięśni, uczucie ściskania, mrowienie, pieczenie, drętwienie i kłucie w stopie. Możliwa jest deformacja paznokci, grzybica, nagniotki, modzele i odciski. Zaniepokoić powinna cienka, sucha, łuszcząca się skóra stóp, a także wszelkie zaczerwienienia i zasinienia w tych miejscach. Oznaką choroby mogą być także pęknięcia, otarcia, zranienia stóp, a zwłaszcza niegojące lub bardzo długo gojące się rany.

Można leczyć stopę cukrzycową farmakologicznie, czy niezbędny jest zabieg?

Leczenie ZSC obejmuje m.in. wyrównanie poziomu cukru we krwi oraz innych parametrów, jak poziom cholesterolu, triglicerydów, ciśnienia tętniczego, utrzymanie optymalnej masy ciała itp. Mogą być także zastosowane antybiotyki.

Niezbędne są częste zmiany opatrunków, właściwa higiena stóp, odkażanie rany i zastosowanie odpowiednich preparatów. W przypadku neuropatii czuciowo-ruchowej szczególnie ważne jest odciążanie stopy, które może polegać na dobraniu specjalnych butów, dopasowaniu wkładek terapeutycznych lub też zastosowaniu kul łokciowych, a nawet wózka inwalidzkiego.

Zwykłe zabiegi chirurgiczne wykonuje się wtedy, gdy trzeba usunąć większe powierzchnie martwych tkanek.

Zabiegi chirurgii naczyniowej, a także wewnątrznaczyniowej niezbędne są w przypadku niedokrwienia tętnic kończyn dolnych. Ostatecznym krokiem w leczeniu zespołu stopy cukrzycowej jest amputacja (mała bądź duża).

Najczęściej podejmuje się ją wtedy, kiedy istnieje już zagrożenie życia z powodu stanu zapalnego lub rozległej martwicy.

Jaką profilaktykę może Pan zalecić wszystkim chorym?

Każdy pacjent z cukrzycą, jego rodzina lub opiekunowie powinni posiadać wiedzę na temat zasad kontroli poziomu cukru, ciśnienia tętniczego i masy ciała. Istotna jest stała pielęgnacja stóp, dobór właściwego obuwia oraz odpowiednie ćwiczenia.

Osoby, które mają neuropatię i ze względu na zaburzenia czucia mogą nie wiedzieć o ranach powstających na stopach, muszą je często obserwować.

Bardzo ważne, by być pod stałą kontrolą poradni stopy cukrzycowej, diabetologa lub wyspecjalizowanej pielęgniarki.

Rozmawiała Monika Pawłowska

Jak się objawia

W zależności od przyczyny powstania ZSC, wyróżniamy postać neuropatyczną i niedokrwienną, ale może być również mieszana (łączy cechy obu).

Neuropatyczna charakteryzuje się głównie zaburzeniem czucia. Kończyna jest zaróżowiona i ciepła. Niedokrwienna postać wynika z miażdżycy naczyń obwodowych.

Ból pojawia się w ruchu. Stopa zazwyczaj jest zimna, ma sinawe zabarwienie i nie można wyczuć w niej tętna.

Telemax
Więcej na temat:stopy | leczenie | zespół | stopa | zabiegi | O.N.A. | ona

Zobacz również

  • Cukrzyca rozwija się wtedy, gdy węglowodany (cukry) z pożywienia nie trafiają do naszych komórek, pozostając we krwi. Jeśli poziom glukozy we krwi przekroczy 126 mg/dl, mówimy o hiperglikemii. By... więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 6

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.