Reklama
  • Wtorek, 25 sierpnia 2015 (14:00)

    Niższy cukier po rzodkiewce?

Mam 73 lata, od 12 lat choruję na cukrzycę. Jest teraz sezon na rzodkiewki, więc jem je często i dużo. Zauważyłam, że moje parametry poziomu cukru znacznie się obniżyły. Czy rzodkiewka ma rzeczywiście taki dobroczynny wpływ na cukrzyków, czy medycyna wie coś na temat obniżenia poziomu cukru przez rzodkiewki, czy może to zbieg okolicznođci lub wpływ innych czynników? Bożena z Konina.

Reklama

Rzodkiewki same w sobie nie mają specjalnego wpływu na poziom cukru. Zaobserwowany spadek poziomów glikemii wynika z faktu, iż wszystkie surowe warzywa mają korzystny wpływ na poziom cukru:

• wypełniają żołądek dając długotrwałe uczucie sytości,

• trawienie surowych warzyw wymaga zużycia nieco większej ilości energii.

Powoduje to spadek poziomu cukru we krwi, oraz (o ile je się wspomniane warzywa przez dłuższy czas) – również spadek wagi, co ma niebagatelne znaczenie dla każdego diabetyka. Przestrzeganie odpowiedniej diety i dbałość o prawidłową wagę pozwala, mimo choroby, utrzymać organizm w dobrej kondycji, a cukier w ryzach.

Znane są nawet przypadki, gdy u otyłych pacjentów, którzy powoli i rozsądnie tracili na wadze (co najwyżej 0,5 kg na tydzień), a następnie utrzymywali dłuższy czas prawidłową wagę po schudnięciu – poziom cukru wracał do normy, a cukrzyca cofała się.

Proszę jednak pamiętać, że nie wolno stosować restrykcyjnych diet, ograniczać się do jedzenia np. wyłącznie warzyw itp. Utrata wagi zawsze powinna przebiegać pod kontrolą specjalisty (dietetyka) i lekarza prowadzącego.

Marcin Miduch, lekarz chorób wewnętrznych

Świat & Ludzie
Więcej na temat:cukier | marcin | konina | Platforma Obywatelska

Zobacz również

  • W Polsce choruje na nią ponad 3 miliony osób, choć co czwarta z nich nie jest tego świadoma. Co trzeba wiedzieć o cukrzycy, wy- jaśnia prof. dr hab. n. med. Leszek Czupryniak – specjalista... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.