Reklama
  • Środa, 18 lutego 2015 (14:00)

    Mało cukru – to znaczy ile?

W ubiegłym roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła, że grozi nam słodka katastrofa, bo nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną otyłości na całym świecie.

Reklama

Jeszcze 200 lat temu człowiek zjadał w ciągu roku ok. 4,5 kg cukru. Dziś na talerzu przeciętnego Amerykanina ląduje 15-20 razy tyle! (M. Hyman, „Koniec z cukrzycą i otyłością”). W Polsce jest trochę lepiej, bo spożywamy cukru dwa razy mniej (30-35 kg).

WHO zmieniła zalecenia dotyczące zalecanego dziennego spożycia. Nie powinno ona przekraczać 25 g, czyli pięciu łyżeczek. Nie będzie to łatwe, bo np. w jednej puszce gazowanego napoju jest ok. siedmiu łyżeczek cukru.

I nie ma znaczenia, czy wybieramy cukier biały, brązowy, fruktozę, miód czy syrop klonowy.

Olivia
Więcej na temat:organizacja | koniec

Zobacz również

  • Od dawna choruję na cukrzycę typu 2. Bardzo przestrzegam zdrowej diety. A mimo to mam ostre biegunki. Z głośnym burczeniem i bulgotaniem w brzuchu – i gdy jestem głodna, i gdy jestem najedzona.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.