Reklama
  • Poniedziałek, 25 maja 2015 (10:00)

    Dobre zamienniki w profilaktyce cukrzycy

Pomogą utrzymać stały poziom glukozy. Białe pieczywo i makaron zamień na razowe, z pełnego ziarna – dostarczą węglowodanów złożonych i błonnika. Tłuste czerwone mięso zastąp chudym (kurczak, indyk bez skóry). Majonez, śmietanę – mało kalorycznym jogurtem naturalnym. Oleje roślinne dodane np. do gotowanych warzyw czy sałatki obniżą IG dania.

Reklama

Zupę mleczną (zawiera laktozę, która szybko podnosi poziom glukozy ) zastąp owsianką na wodzie. Zamiast słodyczy jedz orzechy i migdały – zawierają magnez i chrom, które regulują poziom glukozy we krwi.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:zamienniki | cukrzycy

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.