Reklama
  • Czwartek, 19 maja 2016 (13:00)

    Czy dieta chroni przed cukrzycą?

Internista stwierdził u mnie I stopień otyłości i ostrzegł, że jeśli nie przejdę na dietę, mogę wkrótce zachorować na cukrzycę. Jaki związek ma otyłość z tą chorobą? Jak układać posiłki, żeby ustabilizować wagę i poziom cukru we krwi? Ewa z Krosna.

Reklama

Odpowiada: Paweł Kott, internista: Cukrzyca to choroba przewlekła, objawiająca się zbyt dużym stężeniem glukozy we krwi. U zdrowych osób z podniesionym poziomem glukozy radzi sobie hormon wytwarzany w trzustce, czyli insulina. U osób z nadwagą i otyłością jej działanie jest osłabione, ponieważ duże pokłady tkanki tłuszczowej powodują insulinooporność.

Posiłki cukrzyka mają powodować spadek wagi i stabilizować poziom glukozy. Podstawą jest ograniczenie cukrów prostych (zawartych w słodyczach, owocach), które powodują gwałtowne podniesienie poziomu glukozy. Dietę należy oprzeć na chudym mięsie, rybach i warzywach.

Życie na gorąco
Więcej na temat:cukrzyca | Electronic Arts | dieta | cukrzycy

Zobacz również

  • Od dawna choruję na cukrzycę typu 2. Bardzo przestrzegam zdrowej diety. A mimo to mam ostre biegunki. Z głośnym burczeniem i bulgotaniem w brzuchu – i gdy jestem głodna, i gdy jestem najedzona.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.