Reklama
  • Środa, 4 lutego 2015 (08:05)

    Cukrzyca typu II. Gdy dieta jest ważna jak leki

Prawidłowo skomponowany jadłospis znacząco powstrzymuje rozwój cukrzycy typu II.

Reklama

Ta podstępna choroba najpierw rozwija się bezobjawowo. Ale zbyt wysoki poziom glukozy we krwi uszkadza nerwy i naczynia krwionośne, upośledzając ukrwienie narządów. U 30-40 proc. pacjentów, zanim choroba zostanie wykryta, dochodzi już do powikłań.

Komu grozi ta choroba? Najczęściej dopada osoby z nadwagą lub otyłe, zażywające mało ruchu. Szczególną czujność powinni zachować ci, których bliscy krewni cierpieli na cukrzycę.

Do insulinooporności (organizm nie reaguje na insulinę) mogą doprowadzić nieracjonalne diety (np. jednoskładnikowe). Trzustkę niszczy alkohol; nadużywanie go grozi cukrzycą.

Wbrew stereotypom, nie tylko słodycze są problemem dla trzustki. Nie służą jej też: tłuste mięso i nabiał, fast foody, zupy w proszku, ciasta. Dla trzustki trawienie białej mąki jest tak samo pracochłonne jak cukru.

Jak się ją leczy? Podstawą jest właściwa dieta. Ważne jest nie tylko to, co kładziemy na talerzu, ale też – kiedy. Posiłki powinny być małe, a częste – by utrzymywać w miarę stały poziom cukru we krwi. Przy wyborze produktów, należy brać pod uwagę indeks glikemiczny.

Jeśli dieta nie wystarcza, konieczne są tzw. leki inkretynowe, które zmuszają trzustkę do wytężonej pracy. Dzięki nim o kilka lat opóźnia się konieczność zażywania insuliny. Z biegiem lat dochodzi do wyczerpania się trzustki. Wtedy produkowany przez nią hormon insulinowy musi być podawany z zewnątrz.

Niezbędna jest regularna ak tywność fizyczna. Ruch sprzyja szczupłej sylwetce, dotlenia organizm. Pomaga spalać cukier. Lekarze zalecają zasadę: 3 x 30 x 130: minimum 3 razy w tygodniu ćwicz przez 30 minut tak, by serce biło 130 razy na minutę.

Ile glukozy we krwi?

Prawidłowe stężenie na czczo to 60-100 mg/dl (miligramów na decylitr). Do dwóch godzin po śniadaniu wartość ta może wynosić więcej – 120 mg/dl. Jeśli jednak na czczo przekroczy 120 mg/dl, a po śniadaniu 140 mg/dl, oznacza to stan przedcukrzycowy. Powyżej 125 mg/dl na czczo i 200 mg/dl po śniadaniu – cukrzycę. Chory powinien samodzielnie oznaczać stężenia glukozy i zapisywać wyniki, by pokazać je lekarzowi podczas wizyt kontrolnych. Zwykle robi się to raz na tydzień, ale przy wahaniu poziomu cukru nawet 2-3 razy dziennie.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:cukrzyca | cukrzycy | Ta | dieta | leki

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.