Reklama
  • Środa, 8 kwietnia 2015 (08:05)

    10 prawd i mitów na temat cukrzycy

Cukrzyca typu 2 jest uznawana za chorobę cywilizacyjną, ponieważ choruje na nią coraz więcej osób. Ta postać choroby stanowi ok. 90 proc. wszystkich przypadków cukrzycy. Ponad jedna czwarta Polaków może być zagrożona tym schorzeniem. Wielu zaś cierpi na tzw. stan przedcukrzycowy.

Na cukrzycę typu 2 (tzw. insulinoniezależną) najczęściej zapadają osoby dorosłe po 45. roku życia. Narażone są zwłaszcza te, które prowadzą nie zdrowy styl życia: jedzą zbyt kaloryczne posiłki (dużo czerwonego mięsa, białe pieczywo, mało owoców oraz warzyw), prowadzą siedzący tryb życia, mało się ruszają, palą papierosy.

Reklama

Ponieważ cukrzycą ty pu 2 może być zagrożony każdy, warto o niej wiedzieć jak najwięcej: jak jej uniknąć, jak rozpoznać i jak prawidłowo leczyć, a także, co jest prawdą, a co mitem.

Diabetycy muszą unikać cukru

MIT. Cukier to nie tylko białe kryształki w cukiernicy, to także np. węglowodany złożone zawarte m.in. w pełnoziarnistym pieczywie, makaronach.

Diabetycy powinni ograniczyć cukry proste: cukier, ciasta, miód, mleko, słodycze, owoce oraz soki owocowe, a wybierać węglowodany złożone (np. płatki, ryż, kasze i warzywa). Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

Stres sprzyja zachorowaniu na cukrzycę

PRAWDA. Udowodniły to badania prowadzone przez 35 lat w Szwecji przez naukowców z uniwersytetu w Göteborgu.

Okazało się, że u osób (zwłaszcza mężczyzn), które żyją w ciągłym stresie, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 wzrasta aż o 45 proc. w porównaniu z tymi, którzy doświadczają stresu od czasu do czasu.

Kobiety chore na cukrzycę nie mogą stosować hormonalnej terapii zastępczej

MIT. Do niedawna uważano, że cukrzyca jest przeciwwskazaniem do HTZ. Dzisiaj lekarze uważają, że kobiety z cukrzycą mogą więcej zyskać stosując HTZ niż panie całkiem zdrowe.

Hormonalna terapia zastępcza łagodzi dolegliwości okresu przekwitania, ale też zmniejszenia zagrożenie osteoporozą oraz chorobami układu krwionośnego. A kobiety z cukrzycą są na takie choroby narażone dużo bardziej.

Oczywiście, wszystko zależy od dawki HTZ oraz sposobu podania hormonów. Zawsze dobiera się je indywidualnie.

Diabetyk powinien mieć zawsze przy sobie czekoladę

MIT. Istnieje przekonanie, że osoby chore na cukrzycę muszą mieć przy sobie czekoladę na wypadek niedocukrzenia, czyli hipoglikemii.

Przy niedocukrzeniu należy unikać spożywania produktów zawierających tłuszcze, szczegól nie właśnie: cze kolady, wafelków, batoni ków. Natomiast takim osobom za leca się specjalne tabletki z glukozą.

Leki na cukrzycę powodują tycie

PRAWDA. Preparaty, które zwiększają wydzielanie insuliny, sprzyjają przybieraniu na wadze. Można temu zapobiec.

Zwykle terapię rozpoczyna się od podania metforminy, której dodatkowym działaniem jest obniżenie masy ciała. Niestety, powoduje ona skutki uboczne, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, mdłości.

Trzeba pamiętać, że najnowsze leki inkretynowe sprzyjają utrzymaniu prawidłowej wagi. Bardzo ważne jest przestrzeganie diety – pomaga ona utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i zapobiega nadmiernemu przybieraniu na wadze.

Zaburzenia erekcji u mężczyzn bywają spowodowane cukrzycą

PRAWDA. Bardzo często są jednym z pierwszych objawów choroby. Dlatego nie wolno ich lekceważyć.

Cukrzyca zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i stwardnienia tętnic. Ograniczony przepływ krwi jest główną przyczyną problemów ze wzwodem.

Naczynia krwionośne, przez które płynie krew do prącia, są drobne, nawet niewielka ilość płytki miażdżycowej utrudnia dopływ krwi i erekcję.

Kłopoty ze wzrokiem mogą być objawem cukrzycy

PRAWDA. Cukrzyca typu 2 może przez wiele lat rozwijać się w ukryciu, nie powodując żadnych niepokojących objawów. Symptomy mogą być lekceważone, jak np. pogorszenie wzroku.

Nadmiar cukru we krwi może prowadzić do retinopatii cukrzycowej, czyli uszkodzenia siatkówki. To powoduje, że chory gorzej widzi. Cukrzyca przyśpiesza również rozwój zaćmy, czyli zmętnienie soczewki. Z tego właśnie powodu warto regularnie odwiedzać okulistę i kontrolować wzrok.

Okulista podczas badania dna oka może wcześnie wykryć zmiany w naczyniach spowodowane cukrzycą i skierować nas do specjalisty.

Cukrzyca w bardzo wczesnym stadium może się cofnąć, gdy schudniemy

PRAWDA. Aby schudnąć, konieczne jest przede wszystkim przestrzeganie odpowiedniej, niskokalorycznej i zbilansowanej diety. Pomaga ona także ustabilizować poziom cukru, a więc leczyć cukrzycę.

Trzeba jednak pamiętać, że nie dotyczy to osób, u których choroba jest bardzo zaawansowana, lecz tych, u których stwierdzono stan przedcukrzycowy lub insulinooporność.

Gdy schudną, komórki znów zaczynają prawidłowo reagować na insulinę, dlatego poziom cukru się normalizuje. Nadwaga i otyłość to poważne czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy. Aby utrzymać prawidłową wagę, należy jeść 5 małych posiłków dziennie i ćwiczyć choć 3 razy w tygodniu.

Chorzy na cukrzycę zawsze w końcu muszą stosować zastrzyki z insuliny

PRAWDA. Po wielu latach stosowania tabletek, następuje tzw. wtórna nieskuteczność na doustne leki przeciwcukrzycowe. Przestają one wystarczać, aby obniżyć skutecznie poziom glukozy. Mogą także powodować dokuczliwe skutki uboczne. Wtedy potrzebna jest insulina.

Trzeba jednak pamiętać, że dzieje się tak dopiero po wielu latach leczenia. Nowoczesne leki, tzw. inkretynowe, są bardzo skuteczne, bo zwiększają wydzielanie insuliny przez trzustkę, ale tylko wtedy, gdy w organizmie jej brakuje.

Dzięki temu nie ma ryzyka, że poziom cukru we krwi gwałtownie spadnie. Poprawiają także spalanie glukozy, co umożliwia pacjentom utrzymanie wagi, a nawet schudnięcie, co dodatkowo opóźnia moment rozpoczęcia leczenia insuliną.

Diabetolodzy podkreślają także, że dzięki nowoczesnym tzw. długo działającym analogom insulin ludzkich, podawanie insuliny nie jest tak uciążliwe jak do tej pory.

Owoce są bezpieczne dla diabetyka, może je jeść bez ograniczeń

MIT. Większość owoców zawiera bardzo dużo węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi, nie są więc wskazane w nadmiarze.

Owoce, które są zalecane diabetykom (oczywiście w rozsądnych ilościach), to np. brzoskwinie, pomarańcze, grejpfruty, arbuzy, melony, truskawki, wiśnie, awokado. Lepiej ograniczyć banany, czarne porzeczki, śliwki, renklody, winogrona, owoce suszone.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Od dawna choruję na cukrzycę typu 2. Bardzo przestrzegam zdrowej diety. A mimo to mam ostre biegunki. Z głośnym burczeniem i bulgotaniem w brzuchu – i gdy jestem głodna, i gdy jestem najedzona.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.