Reklama
  • Piątek, 20 marca 2015 (12:00)

    Lekarze biją na alarm! Na cukrzycę choruje już ponad 300 mln ludzi na Świecie. Jak się przed nią bronić?

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 13 marca 2015 (12:05)

    Gdy poziom cukru jest nieprawidłowy, organizm zaczyna się buntować.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 12 marca 2015 (13:00)

    U mojego męża niedawno zdiagnozowano cukrzycę. Czy odpowiednia dieta może cofnąć chorobę? - żywi nadzieję Zuzanna z Częstochowy.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 24 lutego 2015 (10:05)

    Leczenie jest długotrwałe. Wymaga wyrównania poziomu cukru we krwi oraz stosowania maści i leków doustnych.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 18 lutego 2015 (14:00)

    Insulina to wytwarzany przez trzustkę hormon. Jego zadaniem jest transportowanie glukozy do tkanek. Insulinoopornością nazywamy stan, w którym tkanki nie reagują na insulinę w prawidłowy sposób, a glukoza nie trafia do komórek, czego efektem jest ich niedożywienie. Zdezorientowany organizm produkuje wtedy nadmierną ilość insuliny. Może to doprowadzić m.in. do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy typu 2.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 18 lutego 2015 (14:00)

    W ubiegłym roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła, że grozi nam słodka katastrofa, bo nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną otyłości na całym świecie. Jeszcze 200 lat temu człowiek zjadał w ciągu roku ok. 4,5 kg cukru. Dziś na talerzu przeciętnego Amerykanina ląduje 15-20 razy tyle! (M. Hyman, „Koniec z cukrzycą i otyłością”). W Polsce jest trochę lepiej, bo spożywamy cukru dwa razy mniej (30-35 kg). WHO zmieniła zalecenia dotyczące zalecanego dziennego

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 10 lutego 2015 (14:00)

    – Coraz więcej osób zmaga się z tym schorzeniem. Ale jest też dobra wiadomość: wystarczy kilka zmian w codziennym trybie życia, by trzymać poziom cukru w ryzach i cieszyć się dobrą formą – przekonuje dr Grzegorz Prasałek

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 4 lutego 2015 (08:05)

    Każdy produkt spożywczy ma swoją pozycję w tzw. indeksie glikemicznym (IG). Zależy ona od tego, ile insuliny potrzeba do jego strawienia. Pokarm dostaje wysoką (powyżej 70), średnią (55-70) lub niską (55 lub mniej) pozycję w IG. Chory z cukrzycą powinien sięgać po potrawy o niskim IG. Im wyższa bowiem jest wartość IG danego p

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 4 lutego 2015 (08:05)

    1. Wzmożone pragnienie. Chory pije więc więcej i częściej chodzi do toalety. W ten sposób organizm próbuje sobie poradzić ze zbyt wysokim poziomem cukru, wypłukując go wraz z moczem. Pragnienie rośnie zwłaszcza po pokarmach słodkich czy mącznych. 2. Infekcje grzybicze. „Słodka” krew im sprzyja. Rany gorzej się goją. Na powiekach mogą się tworzyć gradówki. U kobiet często pojawiają się nawracające zakażenia pochwy. 3. Ospałość. Zwłaszcza po posiłku dopada chorego przemożna senność. 4.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 4 lutego 2015 (08:05)

    Prawidłowo skomponowany jadłospis znacząco powstrzymuje rozwój cukrzycy typu II.

    Czytaj więcej Komentarzy:0