Reklama
  • Poniedziałek, 7 grudnia 2015 (10:05)

    Choć to poważna choroba, możesz sprawić, by jak najmniej ci szkodziła! Zalecenia specjalistów są bardzo konkretne i dotyczą ochrony czterech szczególnie zagrożonych miejsc w organizmie. Sprawdź, jakich i jak powinnaś o nie zadbać.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 13 listopada 2015 (13:06)

    Mówi się, że choroba nie wybiera. Jednak w przypadku cukrzycy bardzo wiele zależy od twoich wyborów. Zdrowy tryb życia i szybka diagnoza pozwolą ci funkcjonować normalnie.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 13 listopada 2015 (13:00)

    Chorujemy, bo za mało się ruszamy. W grupie ryzyka są osoby otyłe, które raz w roku powinny zbadać poziom glukozy we krwi.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 10 listopada 2015 (15:05)

    Od pewnego czasu zauważyłam, że kiedy idę, „ściąga” mnie na lewo lub prawo. Jednego dnia mniej, drugiego bardziej. W głowie mi się nie kręci. Chyba psuje mi się zmysł równowagi. Mam 80 lat, czuję się dobrze. Wyniki badań, łącznie z sercem, są niezłe. Leczę się na osteoporozę i lekkie nadciśnienie. Może ktoś miał podobny problem? Ewa D. z Białegostoku

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 27 października 2015 (11:06)

    Gdy znowu najdzie cię chętka na oranżadę lub inny tego typu napój, lepiej sięgnij po... zwykłą wodę. Okazuje się, że zbyt częste gaszenie pragnienia płynami zawierającymi cukier lub słodzik zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy (także u osób szczupłych!).

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 23 października 2015 (11:05)

    Jedz kaszę jaglaną, kukurydzianą, pieczywo pełnoziarniste, kapustę, cukinię, bakłażany, groszek, soczewicę, seler, kalarepę, fasolkę szparagową (wypij wodę po jej ugotowaniu). Garść strąków fasoli wrzuć na litr wrzątku, gotuj 1-5 minut, zasyp łyżką pokrzywy, 2 łyżkami liści czarnej jagody i ziela rutwicy. Odstaw, aż naciągnie, odcedź, podziel na 3 porcje. Pij przed jedzeniem co drugi dzień. Przyprawiaj dania cebulą, kminkiem, majerankiem,

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 28 września 2015 (15:05)

    Moja mama ma cukrzycę i robi sobie zastrzyki z insuliny. Czy powinna trzymać ją w lodówce?

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 21 września 2015 (11:05)

    Naukowcy z Izraela i Szwecji, na podstawie swoich badań, zalecają, by osoby chorujące na cukrzycę typu 2 nigdy nie rezygnowały ze śniadań. Na potwierdzenie swoich wniosków naukowcy mają wyniki przeprowadzonych eksperymentów. W dniu, w którym badani przez nich diabetycy nie zjedli śniadania, poziom glukozy w cią gu trzech godzin po obiedzie i kolacji utrzymywał się u nich na wyższym poziomie w porównaniu z dniem, w którym spożywali trzy posiłki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 10 września 2015 (08:00)

    Niedawno stwierdzono u mnie cukrzycę typu I. Do tej pory byłam bardzo aktywna, dużo spacerowałam i chodziłam na zajęcia fitness. Czy muszę zrezygnować z aktywności fizycznej? Joanna z Piotrkowa Trybunalskiego.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 9 września 2015 (15:05)

    Cukrzyca to przewlekła choroba, z którą trzeba nauczyć się żyć. Ale kiedy się już ją oswoi, można z nią nie tylko normalnie funkcjonować, ale nawet zdobywać Kilimandżaro i Mont Blanc. Tak jak Ilona. Ilona Kwarta spod Poznania miała 25 lat, gdy zaczęło się z nią dziać coś dziwnego. Wciąż była zmęczona i senna. Nie miała pojęcia dlaczego, bo obowiązki, których się podjęła, nie przerastały możliwości pełnej radości życia kobiety, a już na pewno nie kobiety takiej jak ona. Wysportowanej absolwen

    Czytaj więcej Komentarzy:0