Reklama
  • Piątek, 13 września 2013 (15:05)

    Dlaczego tak ważna jest zmiana stylu życia i żywienia?

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 6 września 2013 (10:05)

    Mam taki problem, że od środka piecze mnie całe ciało. Nie swędzi skóra, lecz piecze całe ciało od środka. Najbardziej stopy i dłonie. Choruję na astmę, mam nadciśnienie i cukrzycę. Czy to może mieć związek z tymi chorobami? Janina z Gdyni

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 30 sierpnia 2013 (09:05)

    Moja mama ma od dłuższego czasu problemy z trzustką, a od kilku lat choruje na cukrzycę. Mimo że dba o siebie i robi sobie zastrzyki z insuliny, doszło u niej do tzw. stopy cukrzycowej. Przyczyną było zwykłe zranienie się w nogę. Słyszałem, że pomocne jest masowanie stóp. Czy to prawda? January z Warszawy

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 28 sierpnia 2013 (11:00)

    Gdy chorujemy na cukrzycę, nie róbmy pedicuru w zwykłym gabinecie kosmetycznym. Szukajmy specjalistycznych placówek podologicznych, które zatrudniają wysoko wykwalifikowany personel. Podolog posiada wiedzę z zakresu dermatologii, diabetologii, ortopedii i chirurgii. Będzie więc wiedział, jak pomóc naszym stopom.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 28 sierpnia 2013 (11:00)

    Co druga osoba na świecie ma cukrzycę, jednak 90 proc. chorych nie zdaje sobie sprawy z choroby (w naszym kraju choruje około 2,5 mln osób).

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 27 sierpnia 2013 (09:05)

    Właśnie zakończyły się testy kliniczne szczepionki DNA na cukrzycę typu 1. Nowo opracowana szczepionka działa odwrotnie niż inne. Normalnie bowiem zadaniem szczepionki jest włączenie reakcji immunologicznej i skierowanie jej przeciwko konkretnemu wrogowi. Tymczasem w tej szczepionce dochodzi do wyłączenia specyficznej reakcji immunologicznej.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 19 sierpnia 2013 (10:00)

    Niemowlęta, którym zaczyna się podawać pokarmy stałe przed 4. miesiącem życia, są dwukrotnie bardziej zagrożone cukrzycą typu 1 od dzieci, które zaczynają jeść takie produkty po ukończeniu 5. miesiąca. Naukowcy z Uniwersytetu Kolorado w Denver odkryli także, że ryzyko cukrzycy spada, gdy wprowadzając do diety pokarmy stałe, zwłaszcza jęczmień bądź pszenicę, matka nadal karmi dziecko piersią.

    Czytaj więcej Komentarzy:1
  • Poniedziałek, 19 sierpnia 2013 (09:00)

    Mam na twarzy czerwoną plamę. To naczyniak, który brzydko wygląda. Ostatnio kosmetyczka zachęcała mnie do skorzystania z zabiegu laserowego. Słyszałam jednak, że osoby chore na cukrzycę nie mogą poddawać się takim zabiegom. Czy to rzeczywiście prawda? Maria z Gdyni

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 12 sierpnia 2013 (09:05)

    Sprawia, że trzustka produkuje insulinę w ilości niewłaściwej w stosunku do potrzeb

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 29 lipca 2013 (10:05)

    Poziom glukozy na czczo u dorosłych mierzymy średnio raz na 3 lata (częściej – przy nadwadze, rodzinnych skłonnościach do cukrzycy). U dzieci – według wskazań pediatry.

    Czytaj więcej Komentarzy:0