Reklama
  • Czwartek, 2 października 2014 (12:05)

    Czy to prawda, że jedzenie zbyt dużej ilości owoców zwiększa ryzyko cukrzycy? Jakich najbardziej i dlaczego? - chce wiedzieć Joanna z Białobrzegów

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 8 września 2014 (08:00)

    Radzi naturoterapeuta Jerzy A. Masłowski Dwie łyżki strąków fasoli (np. szparagowej) gotuj 15 minut w litrze wody, zdejmij z ognia, zasyp łyż ką pokrzywy, dwiema łyżkami liści czarnej jagody i dwiema łyżkami ziela rutwicy i odstaw do naciągnięcia. Przecedź, podziel na 3 porcje, pij przed każdym posiłkiem. Stosuj codziennie. Jedz płatki pszenne, żytnie, owsiane, kiełki pszenicy, fasolę, groszek zielony, grzyby, cebulę, czosnek, oliwę, mak, migdały. 1 dag dro

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 20 sierpnia 2014 (13:00)

    Cukrzyca rozwija się wtedy, gdy węglowodany (cukry) z pożywienia nie trafiają do naszych komórek, pozostając we krwi. Jeśli poziom glukozy we krwi przekroczy 126 mg/dl, mówimy o hiperglikemii. By uregulować poziom cukru, trzeba jeść 5-6 posiłków dziennie. Dużo pić, powoli, małymi łykami. Najlepiej wodę mineralną, słabą herbatę lub kawę zbożową.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 30 lipca 2014 (10:00)

    Już od 10 lat choruję na cukrzycę i mam ciągle stany zapalne dróg moczowych. Czy to ma jakiś związek? A jeśli tak jest, to dlaczego tak się dzieje? Sylwia (60 l.) z Jarocina

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 29 lipca 2014 (08:00)

    Mój mąż choruje na cukrzycę i zamiast cukru używa fruktozy. Ostatnio jednak bardzo przytył. Czy to może mieć ze sobą jakiś związek? - pyta Justyna z Elbląga. Fruktoza zalecana jest osobom chorym na cukrzycę, bo do jej przetwarzania nie jest potrzebna insulina. Ale uwaga! Nie powinno się jej stosować bez ograniczeń. Ponieważ nie stymuluje wydzielania insuliny, jej spożycie nie zaspokaja uczucia głodu, co sprawia, że więcej jemy. A to już sprzyja powstawaniu otyłości. Na

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 14 lipca 2014 (15:00)

    Z cukrzycą można żyć. Tym dłużej i lepiej, im więcej się o niej wie

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 14 lipca 2014 (11:00)

    Wiemy, że zażywane przez cukrzyków leki inkretynowe poprawiają skuteczność terapii doustnych i odsuwają na dłuższy czas insulinoterapię

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 11 lipca 2014 (14:00)

    Słyszałam, że do rozwoju cukrzycy mogą prowadzić zbyt długie odstępy między posiłkami? Grażyna z Olecka

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 10 lipca 2014 (15:05)

    Słyszałam, że niektóre owoce są niewskazane dla cukrzyków. Po które mogę sięgać bez obaw, a które mogłyby mi zaszkodzić? Zofia, 55 lat, Toruń

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 26 czerwca 2014 (15:48)

    Cukrzyca nie jest zakaźna, ale specjaliści biją na alarm, mówią o epidemii, uważają za jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych.

    Czytaj więcej Komentarzy:0